Jaarthema versus goede voornemens

Zoals we allemaal wel weten houden goede voornemens niet lang stand, een enkele uitzondering daargelaten. Hoe komt het toch dat we heus wel willen, maar het niet zo goed volhouden?

Om iets in je systeem te veranderen, is het nodig om hier de tijd voor te nemen. Om er met aandacht iedere dag aan te werken totdat het geïntegreerd is. Dat wil zeggen dat je het je eigen hebt gemaakt en het min of meer automatisch gaat. Je hoeft er niet steeds meer aan te denken. Je hebt jezelf iets nieuws aangeleerd en hopelijk iets ouds afgeleerd wat niet meer voor je werkte. Om hier succesvol in te zijn, is het nodig om minstens 3 maanden met aandacht en toewijding aan je gewenste doel te werken.

Een voornemen, het woord zegt het al, is iets wat je jezelf voorneemt om te veranderen. Je wilt het wel en je neemt het je dus ook echt voor, maar zonder actie blijft het een voornemen. Het vraagt bereidwilligheid, inzet en doorzettingsvermogen om je doel te halen. En omdat we onze doelen snel willen halen zonder er al teveel moeite voor te moeten doen, sneuvelen de meeste voornemens al in de 1e week. Dit is heel begrijpelijk en menselijk gelukkig, dus laten we hier vooral om lachen. Want uiteindelijk doe je het voor jezelf.

Dankzij een goede tip die ik ooit ergens gelezen heb, kan ik zeggen dat een jaarthema veel beter werkt. Je hebt namelijk een jaar de tijd om jezelf iets eigen te maken wat je graag wilt bereiken. Dit kan een lager gewicht zijn of je wilt je fitter voelen. Misschien wil je beter voor jezelf opkomen of je meer openstellen voor anderen. Dan heb je een jaar de tijd om hiernaar toe te groeien en te bedenken wat je allemaal kunt doen of laten om je doel te bereiken. Zodat je aan het eind van het jaar trots bent op jezelf, wat je voor elkaar hebt gekregen en wat ook nog eens blijvend is!

Vanaf 2010 heb ik ieder jaar een thema gehad waar ik verbetering voor mezelf wenste. Dit is mijn lijstje:

2010 – loslaten (dit is het jaar waarin ik gescheiden ben en waarin ik veel heb moeten loslaten. Hetgeen ik erg moeilijk vond, omdat ik vanuit controle kwam)

2011 – plezier hebben (door verdriet, angst en zorgen was ik verleerd om te genieten en blij te zijn. Ik nam alles heel letterlijk en serieus op)

2012 – vertrouwen hebben (ik was angstig geworden omdat ik nu zelf mijn beslissingen moest nemen en daar verantwoordelijk voor was)

2013 – groei (ik heb jaren stilgestaan voor mijn gevoel omdat ik vooral met het huishouden en de kinderen bezig was. Nu volgde ik een opleiding en wilde ik leren)

2014 – luisteren (ik merkte dat ik slecht naar anderen kon luisteren zonder er mijn eigen invulling aan te geven. Mijn wens was om anderen echt te horen)

2015 – in mijn kracht staan (nog te vaak maakte ik mezelf wijs dat ik het niet kon of dat het me niet zou lukken. Ik onderschatte mezelf om veilig te zijn)

2016 – authentiek zijn (ik had vooral aan verwachtingen van anderen voldaan. Maar wie was ik zelf? Mezelf toestemming gegeven om te mogen zijn wie ik ben)

2017 – doelgericht doorzetten (ik ben erachter gekomen dat ik goed kon uitstellen vanwege faalangst. Door mijn angst steeds te overwinnen, lukte er veel!)

2018 – naar mijn gevoel luisteren (ik negeerde signalen van mijn lichaam, mijn patroon was om maar door te gaan. Door beter te voelen, weet ik wat ik nodig heb)

2019 – in mezelf geloven (dit jaar ga ik workshops geven en heb ik nog veel meer plannen die ik heel eng vind! Dus geloof ik in mezelf dat ik het kan, ieder keer weer opnieuw)

Mensen die mij goed kennen, zullen vast kunnen beamen dat ik door deze thema’s ben gegroeid. En dat betekent niet dat ik hier elke dag heel bewust mee bezig ben geweest. Integendeel! Vaak vergat ik wekenlang mijn streven. Mijn onderbewuste heeft meegeholpen op momenten dat ik er niet zo heel bewust mee bezig was. Het zaadje was namelijk in januari geplant en had af en toe wat voeding nodig om te groeien.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je goede voornemen(s) te veranderen in een jaarthema wat voor jou actueel is. Met liefde voor jezelf en aandacht wat voor jou echt belangrijk is, gaat het je lukken!