Bevestiging

Als kind ben je volledig afhankelijk van je ouders om te overleven. Zij zorgen voor je primaire levensbehoeften zoals eten, drinken, bescherming en een onderkomen. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om je te voorzien in jouw emotionele behoeften.

Indien al je behoeften voldoende worden vervuld, groei je normaal gesproken op tot een evenwichtig persoon met een stevige basis. Deze basis heb je nodig om het leven aan te kunnen met alle ups-and-downs.

Dit artikel gaat over de behoefte BEVESTIGING.

Voor een kind is het belangrijk en nodig om te horen en te voelen dat je gewenst bent. Om te horen en te voelen dat je ertoe doet. Om te horen en te voelen dat je het goed doet, dat je ouders trots op je zijn. Te horen en te voelen dat ze blij met je zijn. Dat je op een liefdevolle manier gecorrigeerd wordt als dit nodig is. Jij bent een bevestiging van hun liefde voor elkaar. Een warm en welkom gevoel zorgt ervoor dat je hun liefde en aandacht waard bent, dat je weet dat jij er mag zijn. Je hebt een positief gevoel over jezelf ontwikkeld en draagt dit uit naar buiten toe.

Maar stel dat jouw behoefte aan bevestiging onvoldoende vervuld is? Dat je wellicht niet gewenst was? Dat je moest horen dat je eerder tot last was? Of misschien hadden je ouders weinig of geen tijd voor je. Waardoor je dit als een bevestiging hebt opgevat dat je er bv. niet toe doet. Dit te gaan geloven zorgt ervoor dat je onzeker bent geworden over jezelf. Heel goed mogelijk dat je bevestiging zoekt bij anderen om een positief zelfbeeld te willen hebben en houden. Want het idee om er niet bij te horen of jezelf niet goed genoeg te vinden, voelt naar en onwenselijk.

Wanneer je als volwassene ‘los’ bent van je ouders, zit hun taak er op. Als het goed is heb je geleerd dat je goed bent zoals je bent. Dat je belangrijk en waardevol bent voor je familieleden en voor anderen. Bij onvoldoende bevestiging heb je jezelf aangeleerd om bij anderen te halen wat je denkt nodig te hebben. Je houdt anderen als het ware verantwoordelijk voor jouw gevoel. Denk hierbij aan bevestiging zoeken bij je partner, bij je kind(eren), je familieleden, je vrienden, je baas en/of je collega(’s).  Je wilt steeds horen dat ze van je houden, dat je het goed gedaan hebt of iets anders. Deze bevestiging krijgen werkt maar even, daarna komt het lege gevoel weer terug. Het enige wat werkt is…om goed te gaan VOELEN in plaats van je GOED te voelen. Je brengt je aandacht van anderen terug naar jezelf, waarbij je onderzoekt welke overtuiging jij bent gaan geloven en wat dit met je doet.

Mijn overtuiging is geweest ‘ik ben niet goed genoeg’. Daarnaast was ik er ook nog eens heel zeker van dat dit voor iedereen zichtbaar was, waardoor ik op mijn tenen liep om iedereen te vriend te houden. Als kind en puber kreeg ik vaak te horen wat ik verkeerd deed, had ik regelmatig het gevoel dat ik eerder tot last was. Ik werd steeds onzekerder en zocht alle schuld bij mezelf. Hierdoor heb ik als volwassene op onbewust niveau steeds bevestiging van anderen nodig gehad dat ik wel okay was. Ik hunkerde naar goedkeuring om steeds opnieuw een bevestiging te krijgen dat ik goed genoeg was. Ik heb moeten leren om te stoppen met goedkeuring en bevestiging te vragen en de pijn te voelen van het gemis hiervan als kind.  Een van de oefeningen die mij geholpen heeft is om vrede te sluiten met het verleden door mezelf en mijn ouders te vergeven. Om te beseffen dat zij ook gevormd zijn door hun verleden en niet beter wisten.

Negatieve overtuigingen zitten diepgeworteld. Ze beïnvloeden je gedachten en gedrag op een manier waar je ongelukkig van wordt. Heb jij de behoefte om aan jezelf te werken? Dan kun je deze patronen leren doorbreken en met hulp ombuigen naar nieuwe positieve vaardigheden die wel voor je werken. Voor meer informatie kun je op mijn website kijken. Je kunt ook het contactformulier invullen voor een vrijblijvend gesprek om te horen wat ik voor je kan betekenen.