Ja zeggen tegen jezelf

JA zeggen tegen jezelf

Wanneer jij jouw plek volledig inneemt in jouw leven, wanneer jij jezelf op de eerste plaats zet, weet jij waar je JA tegen zegt…

Weet jij wie je bent?

Weet jij wat je voelt?

Weet jij wat je nodig hebt?

Weet jij wat je diepste verlangens zijn?

Op deze vragen weten veel mensen niet direct antwoord te geven. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het veel makkelijker en veiliger voor ons is om ons met andere zaken bezig te houden dan met onszelf. Wanneer we ons ongemakkelijk voelen, hebben we de neiging om uit verbinding te schieten. We sluiten ons gevoel als het ware af, zodoende hebben we er geen last van. Blijven we uit verbinding, dan bewegen we bij onszelf vandaan en zoeken wij doorgaans houvast buiten onszelf.

Ieder van ons is weleens diep gekwetst en draagt verdriet met zich mee. Daarnaast hebben we in ons leven de nodige overtuigingen gevormd, zoals bv. ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik doe er niet toe’ of ‘het lukt me toch niet’.

Je kunt je voorstellen dat je dit allemaal niet graag wilt voelen. Dus vinden we afleiding in social media, shoppen, roken, alcohol, drugs, werken, suiker, te veel eten, te weinig eten enz. Allemaal middelen om gevoelens van pijn, verdriet, boosheid, onmacht, frustratie, eenzaamheid, onzekerheid etc. te verdoven. Wat weer een verslaving of verstoring in de hand kan werken, zoals o.a. gameverslaving, alcoholverslaving, koopverslaving, gokverslaving, seksverslaving of eetstoornissen.

Hoe weet je wie je bent? Hoe weet je wat je wel en wat je niet fijn vindt? Waar je van houdt? Waar je blij van wordt? Waar je enthousiast van raakt? Wat je opwindt? Wat je afstoot? Dit kun je alleen VOELEN….

Door jezelf toe te staan om te voelen, sta je in verbinding met jezelf. Voel je en weet je daardoor wat bij je past en wat niet. Voel je en weet je waar je grenzen liggen. Voel je en weet je wat klopt en wat niet. Voel je en weet je wie goed voor je is. En wie niet…

Door te voelen, (h)erken je wat je nodig hebt….liefde, acceptatie, respect, veiligheid, erkenning, bevestiging, aandacht, steun, aanmoediging, geruststelling, een knuffel, een luisterend oor, rust, stilte, buitenlucht, beweging en nog zoveel meer wat je energie geeft en blij maakt.

Wanneer je jouw gevoel afsluit (overlevingsmechanisme), verlies je het contact met je lichaam. Je leeft meer vanuit je hoofd en je keuzes hangen veelal af van externe factoren. Omstandigheden veranderen voortdurend, waardoor jij je steeds moet aanpassen. Dit aanpassen werkt twijfel, onzekerheid, angst en afgescheidenheid in de hand. Je hebt namelijk je innerlijke kompas niet meer tot je beschikking om te voelen of het klopt voor je. In je hoofd kunnen problemen ook groter en erger lijken dan ze meestal in werkelijkheid zijn. Je verliest hierdoor tevens realiteitszin.

In verbinding staan met jezelf betekent dat je beschikt over o.a. een enorme wijsheid, daad-en veerkracht, oplossingsvermogen en richtingsgevoel. Ook al weet je niet wat er gaat gebeuren en hoe het afloopt. Vertrouwen en geloof hebben in jezelf is genoeg om te weten alles aan te kunnen wat van je gevraagd wordt en waar je voor komt te staan.

Herken jij jezelf in dit artikel? Vind jij het moeilijk om je grenzen te voelen en/of aan te geven? Vind je het spannend om emoties toe te laten? Ben je afhankelijk van goedkeuring/bevestiging/erkenning van anderen? Heb je last van onzekerheid, faalangst, perfectionisme, vermoeidheid, eenzaamheid, moeizame relaties of iets anders? Zeg jij eerder NEE tegen jezelf en alles wat ongewenst voor je is?

Ik help je met coaching de verbinding met jezelf te herstellen, zodat je leert op een liefdevolle manier met je gekwetstheid om te gaan. Je leert op een gezonde manier met je emoties om te gaan. Je leert hoe jij je eigenwaarde afbreekt en hoe jij je eigenwaarde opbouwt. Door los te laten wat niet meer voor je werkt, creëer je ruimte voor alles waar je blij van wordt. Wat je goed doet, waar je voldoening uit haalt, wat echt belangrijk voor je is. Je maakt keuzes vanuit je hart en hoofd die voor je kloppen. Zodat je niet anders meer wilt en kunt dan JA zeggen tegen jezelf!

Ik maak gebruik van de 12 basisbehoeften: bevestiging, erkenning, acceptatie, vertrouwen, veiligheid, respect, waardering, goedkeuring, begrip, aanmoediging, geruststelling en bewondering waarmee jij aan je basishouding werkt. Met een liefdevolle (basis)houding accepteer jij wie je bent, begrijp jij wat je voelt, geef jij jezelf wat je nodig hebt en leef jij volgens je hartewensen en verlangens.